Tuesday, March 24, 2020

Μένουμε σπίτι


Δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Σίγουρα οι περισσότεροι από τους γονείς με μικρά παιδιά έχουν μπει στη διαδικασία να ψάξουν για δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν στο σπίτι. Πολλοί γονείς είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και μπορούν να βρουν χρήσιμες ιστοσελίδες χωρίς κάποια βοήθεια. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μπει στη διαδικασία διαδικτυακής εκπαίδευσης και έτσι θα απασχολούνται κάποιες ώρες.
Υπάρχουν όμως γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας που μου ζήτησαν να τους καθοδηγήσω και να τους δώσω κάποιες ιδέες.

Πώς/πού μπορείτε να ψάξετε για να βρείτε δραστηριότητες, εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας κλπ.


Εάν έχετε πρόσβαση σε εκτυπωτή:

-Στη διεύθυνση http://www.nipio.gr θα βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα φύλλα εργασίας για προσχολικές ηλικίες (τα παιδιά μπορούν να γράψουν, να ζωγραφίσουν, να κόψουν και να κολλήσουν). Τα φύλλα είναι χωρισμένα ανά θέμα και δραστηριότητα.

-Μπορείτε να εκτυπώσετε έτοιμες σελίδες που θα βρείτε με αναζήτηση στο google γράφοντας για παράδειγμα στην αναζήτηση «εκτυπώσιμες δραστηριότητες για παιδιά» και επιλέγοντας την κατηγορία «εικόνες».

-Κάνοντας εγγραφή στο Pinterest ή το Instagram μπορείτε να βρείτε πολλές εκτυπώσιμες δραστηριότητες.


Για smartphone ή tablet ή εάν δεν έχετε εκτυπωτή:


https://www.hellowonderful.co ένας διαδικτυακός τόπος με πολλές κατηγορίες δραστηριοτήτων και κινητικά παιχνίδια για όλες τις ηλικίες. Επιλέξτε από τις κατηγορίες create, play, learn. Οι κινητικές δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικές για την εκτόνωση των παιδιών.

-Στο Play store γράφετε για παράδειγμα «προετοιμασία για το δημοτικό» και επιλέγετε όποιες εφαρμογές θέλετε. Καλό θα είναι να αποφύγετε τη συνεχή έκθεση σε οθόνες, όσο αυτό είναι εφικτό. Μπορείτε να βάλετε κανόνες και να επιτρέψετε την ενασχόληση σε υπολογιστή, smartphone, tablet ή και τηλεόραση δύο φορές την ημέρα από 20’-30’.

-Σε Pinterest ή Instagram μπορείτε να βρείτε ιδέες για κατασκευές και δραστηριότητες που εσείς θα σχεδιάσετε.

-Στο YouTube αναζητήστε εκπαιδευτικές προσχολικές δραστηριότητες.


 Άλλες ιδέες:


-Με μαρκαδόρο, γράψτε εσείς ή το παιδί γράμματα (κεφαλαία και πεζά) σε μακαρονάκια και φτιάξτε λέξεις. Μπορείτε να γράψετε τις λέξεις σε χαρτί και το παιδί να τις σχηματίζει με τα μακαρόνια.

-Ασχοληθείτε με μαθηματικές δραστηριότητες (προσθέσεις, αφαιρέσεις, κατανόηση δεκάδας) χρησιμοποιώντας φασόλια.

-Μάθετε στο παιδί την ώρα φτιάχνοντας αυτοσχέδια χάρτινα ρολόγια.

-Σχεδιάστε ημερολόγιο και ζωγραφίστε ή γράψτε τι κάνετε κάθε μέρα. Συζητήστε και βρείτε ιδέες για άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε. Μιλήστε για τις μέρες, τους μήνες και τις εποχές.

-Τακτοποιήστε τα παιχνίδια και το χώρο. Μπορεί να βρείτε puzzle που δεν έχετε φτιάξει ή επιτραπέζια που δεν έχετε παίξει.

-Μπορείτε να κάνετε μαζί κάποιες δουλειές στο σπίτι (τακτοποιήστε και διπλώστε τα ρούχα, τακτοποιήστε μαχαιροπίρουνα, στρώστε κρεβάτια, μαγειρέψτε, φροντίστε τα φυτά ή τον κήπο).

-Γυμναστείτε και χορέψτε μαζί.

-Αν έχετε αυλή ή κήπο παίξτε μπάλα ή μάθετε στο παιδί ποδήλατο.



Όποιοι από εσάς χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μου στείλετε email  και θα χαρώ να σας δώσω ιδέες προσαρμοσμένες στα δικά σας παιδιά. 

No comments: