Sunday, March 15, 2020

Covid-19: Πρωτόγνωρες συνθήκες και προσαρμογή


Η κατάσταση με τον νέο ιό υποχρεώνει όλους μας να βιώνουμε μια σχετικά δύσκολη καθημερινότητα. Το να μείνει κάποιος σπίτι δεν φαίνεται τόσο δύσκολο όταν γίνεται από επιλογή, όταν όμως γίνεται υποχρεωτικό και συνοδεύεται και από άλλους περιορισμούς, τότε μπορεί να δημιουργήσει πολλές εντάσεις.


Χρειάζεται σεβασμός στις ανάγκες του άλλου, κάτι που είναι περίπλοκο όταν αναγκάζεσαι να μοιράζεσαι συνεχώς τον ίδιο χώρο. Κάποιοι επίσης ενδέχεται να δυσκολευτούν περισσότερο εάν είναι η πρώτη φορά που θα χρειαστεί να βάλουν κάποια όρια στα παιδιά.  

Θα  πρέπει να μιλήσουμε όσο πιο απλά μπορούμε στα μικρά παιδιά και να εξηγήσουμε γιατί θα αλλάξουν άμεσα κάποιες συνθήκες. Μια απλή αλλαγή είναι για παράδειγμα να πλένουμε τα χέρια μας πολύ συχνά και σχολαστικά μετρώντας μέχρι το 20 ή τραγουδώντας ένα τραγούδι. Μια αλλαγή που θα είναι πιο δύσκολη είναι το να μην κοιμάται το παιδί με τους γονείς. Πρέπει να τα μάθουμε να μην βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους και να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα τους όταν βήχουν ή φταρνίζονται.

Θα χρειαστεί ακόμα να εξηγήσουμε και στα παιδιά αλλά και σε όλους τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς γιατί δεν γίνεται να έρθουν σε επαφή αυτό το διάστημα. Καλό θα είναι να μην αφήνουμε τα μικρά παιδιά να βλέπουν τις ειδήσεις, ή να είναι μπροστά σε συζητήσεις που μπορεί να τα αγχώσουν. Θα χρειαστεί πολλές φορές να τα καθησυχάσουμε αλλά παράλληλα να μην κουραστούμε να απαντάμε σε ερωτήσεις τους, να λύνουμε τις απορίες τους, ενώ ταυτόχρονα να τους υπενθυμίζουμε και τα μέτρα προστασίας.
  

Μπορούμε να κάνουμε πολλές δραστηριότητες στο σπίτι. Καλό θα είναι να εναλλάσσουμε δραστηριότητες και να περιλάβουμε και κινητικές δραστηριότητες και παιχνίδια όχι μόνο επιτραπέζια, βιβλία ή ασκήσεις. Τα έντονα παιχνίδια και οι δραστηριότητες με κίνηση αλλά και ο χορός ή η γυμναστική μειώνουν το άγχος και την ένταση. Αν έχετε κήπο μπορείτε να βάλετε και τα παιδιά να βοηθήσουν σε κάποιες απλές εργασίες τώρα που βοηθάει και ο καιρός.  


Οι γονείς που έχουν παιδιά με ιδιαιτερότητες και ακολουθούν ένα πρόγραμμα θεραπειών θα είναι καλό να συνεχίσουν να είναι σε επαφή με τους θεραπευτές τους ακόμα και αν δεν πηγαίνουν στις θεραπείες τους. Όλοι μας είμαστε πάντα διαθέσιμοι για τηλεφωνική επαφή και η πλειοψηφία αυτών που ασχολούνται με παιδιά και γονείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συνεδρίες μέσω Skype. Στον τομέα της πρώιμης παρέμβασης για παράδειγμα είναι ευκαιρία να γίνουν συνεδρίες κατά τις οποίες ο θεραπευτής θα μπορέσει να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς παίζουν με το παιδί, να δει και άλλα κομμάτια της καθημερινότητας στο σπίτι, να δώσει συμβουλές, να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει.

Σίγουρα θα υπάρξουν εντάσεις εφόσον όλοι μας θα στερηθούμε κάποια πράγματα. Όμως οι συνθήκες αυτές είναι πρωτόγνωρες και μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε.


No comments: